Another one bites the dust
Ciolan

Another one bites the dust

Zilele acestea, încă o generație cunoaște gustul amar al dezamăgirii. Unii dintre noi am trăit-o la finalul anilor ’90, cu cei 15.000 de specialiști ai CDR care au lăsat în urma lor un dezastru. Unii nu s-au lecuit și au mai tras un loz cu Traian Băsescu. Acum este Johannis și PNL. Dar pentru unii mai este și USR. Ai cărui fani sunt marii perdanți ai acestor zile.

USR este CDR de astăzi. În anii 90, noi eram naivi, ne închipuiam că Occidentul este „lumina” și credeam la propriu că tot ceea ce zboară se mănâncă, că comunismul a fost un dezastru și că numele prosperității este capitalismul. Generația USR este născută după 1989. Ea a crescut în prosperitate, deschidere, cu concedii în străinătate și city-break-uri, cu joburi la multinaționale pe bani mulți. Nu a cunoscut sărăcia, lipsurile. Ei au avut valoare, au promovat pe merit și, vorba fostului premier, „merită ce e mai bun!” I s-au arătat niște dușmani și li s-a spus „șo pă ei!” și s-au executat imediat.

Situația de astăzi este rezultatul a peste 15 ani de ură. În discursul său de acceptare a înfrângerii, Adrian Năstase a vorbit de „două” Românii. La vremea respectivă, cele două Românii încă nu se urau. A fost nevoie de 10 ani cu Traian Băsescu pentru a se ajunge la ură, apogeul atingându-se cu celebrele plăcuțe suedeze, îmbrățișate cu pasiune de „tinerii frumoși și liberi”.

Dintr-o dată, PSD și votanții săi au ajuns sursa tuturor relelor din țara asta. Votanții PSD au fost jigniți, punțile arse. În lipsa unui baubau în fruntea PSD, pandemia a inventat altul, „nevaccinatul”, în cârca căruia au fost puse toate rateurile unei guvernări dezastruoase.

Dezastru la care USR a contribuit din plin. Mandatele de la Sănătate ale lui Vlăduț Voiculescu și ale Epilatoarei Șefe depășesc orice performanță negativă a PSD din trecut. Numirea la Justiție a unui băiat care i-a cărat servieta lui Mazăre și și-a tras o garsonieră „de handicapat” a fost o altă flegmă pe principiile naivilor. Faptul că Năsui nu știe diferența între taxe și contribuții și ce este și cum funcționează TVA deși este elaboratorul programului economic al USR face ca un Orlando Teodorovici să pară o lumină (deși, oricum, votanții useriști nu au habar de finanțe, și mestecă aceleași slogane libertariene). Aș mai putea continua cu Ghinea, care a făcut praf PNRR care a fost aprobat așa cum l-a dat plin de greșeli și aberații, doar pentru că trebuiau „pedepsite” Polonia și Ungaria, iar noi dați exemplu pozitiv, de aia a și venit Ursula la București.

Dar USR mai înseamnă și catastrofala Clotilde Armand, Dominic Fritz și, deși este de fapt dat afară din partid și adoptat de PNL, Nicușor Dan. Mai sunt și alții, de exemplu anonimul primar al sectorului 2, unul pe la Brașov, unul pe la Bacău, care vor fi tot atâția bolovani atârnați de bolovanul suprem, Dacian Cioloș.

USR rămâne blocată într-un public de 15-20%, nu poate crește mai mult, nu are cum să devină o forță a dreptei, care inevitabil va rămâne spartă în mai multe partidulețe. Am mai spus aici că USR este un partid de clasă, care refuză programatic deschiderea spre alte categorii, ceea ce îl face incapabil de alianțe și-l condamnă pentru totdeauna la Opoziție, mai ales că la următoarele alegeri este posibil ca dezamăgirea de acum să țină publicul lor departe și sxcorul să fie poate chiar mai puțin de 10%, chiar dacă sunt în Opoziție. Clotilde/Fritz/Nicușor vor fi încă în funcție la vremea respectivă.

Am văzut că unii au început deja să dea acatiste pentru Sfântul Bolojan, Ocrotitorul Avioanelor, Marele Mesia de la Oradea. E amuzantă capacitatea de autoiluzionare a unora.

Realitatea este că până când nu se va realiza pacea între cele două Românii, și partidele vor promova în continuare ura, lucrurile vor merge din dezastru în dezastru. La modul teoretic, „marea coaliție” ar putea fi un pas în sensul păcii sociale. Apreciez ironia chemării PSD pentru a scoate din nou țara din rahatul în care a împins-o dreapta. Însă este nevoie ca cineva să-și ceară niște scuze. Și până când ele nu vor veni, războiul româno-român va continua și frustrările vor crește și niște băieți care vor o o țară „ca soarele sfânt pe cer” să pună mână pe bâte.

8 Comments

  1. Asdad2005

    Fiecare generatie trebuie sa traiasca o deceptie politica plus o alegere imposibila. Ma refer la situatia 96 cu CDR si finala din 2000 unde Iliescu a fost votat de frica lui Vadim. Deceptia curenta este clar USR alaturi de Iohannis, alegerea imposibila inca sta sa se afiseze, dar in 2024 sau mai devreme o vom avea prin urmare suntem pe drumul cel bun.
    Inceputul politicii urii nu a fost insa la Traian Basescu daca este sa fim sinceri. Ea a inceput pe la mineriade cand s-au intamplat acele lucruri de trista amintire si de care nu vrem sa ne aducem aminte. La toate astea mai adauga anii duri ai tranzitiei si umilintele la care multi romani onesti au fost supusi, iar tabloul nu arata asa bine. De fapt este o minune ca noi ca tara nu ne-am dezmembrat dupa modelul Iugoslaviei in anii 90.
    Asa ca placuta suedeza si desavarsirea politicii urii au aparut ca ceva firesc in peisaj pentru ca nimeni nu a venit cu o alta alternativa sau cu solutii reale. Cam toate partidele ce s-au perindat pe la putere mergand pe clasica: „Mai da-le Nicule 100 de lei”.
    AUR si USR au stiut foarte bine sa catalizeze ura si nemultumirea ce era in societate in anumite momente. USR a calarit valul de ura impotriva Dragnea si apoi PSD, AUR a calarit valul de ura impotriva intregii clase politice ce si-a batut joc de popor in plina pandemie.
    Cu toate acestea mi se pare ironic faptul ca AUR la un moment dat a propus un guvern de uniune nationala pentru a iesi din iarna si apoi alegeri anticipate. Ironic pentru ca au fost ultimii de la care ma asteptam asta.

    • Cred că mineriada se cicatrizase deja. Aia oricum fusese un fenomen local, resimțit doar la București. Eu am intrat la Litere în 92, deja era fenomen încheiat. Da, se ieșea des în stradă, la fiecare început de an mărșăluiam la ministerul Educației pentru tot felul de chestii, dar lucrurile intraseră într-o oarecare normalitate. Nici aia din 98-99, cu celebra „bătălie de la Costești” sau de unde a fost, a fost mai degrabă fenomen minor. Da, o falie exista în societate, dar primul „muie, bă” a fost al lui Băsescu.

      • Asdad2005

        Experienta mineriadei se cicatrizase, insa ceea ce a lasat in urma nu prea. Mai mult cam toate protestele ce au urmat pe urma plus crizele aparute ulterior nu au facut decat sa creasca nivelul de frustrare si de lipsa de perspectiva. Acestea au servit ca o fundatie pentru noile falii ce doar se creau. Desigur din cauza timpurilor nu toata lumea le-a putut observa pentru ca supravietuirea era la ordinea de zi in acele momente.
        Si asa se ajunge la momentul Basescu care a fost „vizionar” deoarece si-a construit cam intreg discursul si cariera politica pe existenta acelor falii. Cuvintele „muie ba” nu au fost decat desavarsirea a intregii cariere sale politice.
        Odata validat conceptul si strategia politica a fost doar o perioada de timp pana cand cineva o va refolosi si reambala ca idee. Numai ca strategia este foarte buna atunci cand adversarul tau direct iti da motive justificative. Si aici ajungem la PSD care din diverse motive a dat munitie la greu acestui fel de politica si care uneori s-a victimizat poate prea mult.

        • Da, bine punctat asta cu oferirea de muniție. Ce a făcut Dragnea cu PSD, credeam că nu-și mai revine, dar l-a întrecut Johannis cu PNL :D. Dar, dincolo de mizerii, de fiecare dată PSD a guvernat profesionist (așa cum este profesionalismul în România). Toți ceilalți s-au comportat ca niște găini bete.

  2. Mereu mi s-a părut că aveți fățiș o atitudine pro PSD , dar așa trebuie să mai arunci un ochi și la alții să vezi cum și în ce fel gândesc.

    Cred că dupa 30+ ani ar trebui renunțat la modelul ăsta cretin de a împroșca noroi peste tot, aia au făcut, ăia au dres,ei sunt proști, noi suntem buni.

    Acum că PSD e pe val cu PNL, dacă reușesc să facă guvernul să mă aștept pe același model să curgă laptele și mierea în România.

    Să nu ne îmbătăm cu apă rece …aș vrea ca faptele și realizările să vorbească de la sine.

    • Da, sunt pro-PSD. Pe măsură ce îmbătrânești devii mai înțelept.

    • Asdad2005

      Atitudinea pro-PSD apare din cauza faptului ca atunci cand privesti in jur realizezi ca dintre toti PSD se descurca cel mai onorabil in anumite situatii. Nu sunt fan PSD si nu am votat vreodata acest partid, dar in situatiile in care au guvernat au cautat sa o faca cat mai bine in echilibriul situatiei curente si asta inseamna o intelegere cat de cat a democratiei. Bineinteles cand spun asta pun in paranteza epoca Dragnea cand partidul a fost preluat pe persoana fizica de acesta.
      Si in fond problema actualei clase politice sta in faptul ca nici celelalte partide nu te provoaca sa te autodepasesti. Este suficient sa te uiti si sa vezi politica de cadre a celorlate partide si sa observi micul avantaj pe care PSD il are in fata lor. Si cand spun mic avantaj ma refer la faptul ca stiu destul de bine itele birocratiei si a procedurilor, respectiv au stiinta negocierilor in anumite situatii. Celelalte partide au muscat din asfalt din cauza necunoasterii acestor chestii, respectiv arogantei incepatorului cu care s-au aruncat in lupta. Iar acum odata cu reintrarea USR in opozitie alaturi de AUR se va relua linistit politica urii si a nemultumirii.
      Si daca actualele partide ce vor forma coalitia de guvernare vor da munitie pentru aceasta politica 2024 o sa fie unul destul de dur pentru noi ca tara. Iar acest lucru este foarte greu pentru ca trebuie multumita foarte lume din partid si daca mai ramane ceva se face si pentru restu. Din cauza asta nu inteleg disperarea PSD de a intra la guvernare cand putea sa faca scenariul anticipatelor si aveau o majoritate si un mandat mai clar de la popor, dar na e o alta discutie.

  3. Cred că în 2024 nu va mai funcționa ura, fiindcă ce s-a întâmplat acum a fost efectiv un șoc pentru bula aia. Da, USR va continua, însă părerea mea este că ei se vor dezumfla rapid, iar în 2024 șeful Opoziției va fi Orban. Actualul PNL va fi înghițit, fie de PSD, fie de Orban. AUR și USR se bat împreună pe un maxim 30%, atât a fost cam tot timpul. Doar că va fi ceva de genul, până în 20 AUR, până în 10 USR. La USR chiar se va pune problema pragului. Clotilde, Fritz, Nicușor + bolovanul suprem Cioloș. Pur și simplu publicul lor nu va mai veni la vot, își va consuma frustrările. Unii vor pleca, alții se vor înțelepți, cum ne-am înțelepțit și noi…
    Eu cred că va fi ceva de genul PSD 40, Orban 25, Aur 20, USR 10, UDMR 5.

Comments are closed