Clasamentul final

Clasamentul final

Se încheie un an interesant din punct de vedere politic. Un an care a demitizat multe din ideile de-a gata din politica românească și, deși asta e mai mult o speranță, a dus la dezumflarea unor baloane politice.

Este interesant de observat câteva chestii care devin „tradiții”. Cum a ajuns PSD la putere cum au devenit importante teme precum plagiatele (amuzant că de data asta victimele principale sunt de la PNL, asta e #pățăști), justiția. După doi ani de zile de liniște se agită și „sindicatele”, deși PSD de fiecare dată a mărit salarii, pensii spre „disperarea” „capitaliștilor” care plâng pe unde apucă că „se duce dracului giudețul”. Organizațiile civile se activează brusc, zici că la ordin (hahaha). Chiar sunt curios de impact, fiindcă până acum a funcționat destabilizarea unor guverne alese democratic pe baza deligitimării „populare”. Doar că efectul nu a fost neapărat unul bun și până acum de fiecare dată când s-a încercat eludarea voinței electorale, de la soluția „imorală” a lui Băsescu a ieșit rău.

Ce marchează însă categoric finalul de an este spargerea balonului politic numit USR. Ajuns acum la 9%, USR chiar nu realizează ce i se întâmplă și continuă să rămână irelevant și impotent. Să vorbești despre „justiție” când tu pui ca ministru al Justiției un băiat care și-a tras garsonieră „de handicapat”, să o arzi cu competența când tu numești la Sănătate în plină pandemie o epilatoare care a umplut de sinecuri gașca din partid, iar unul dintre foștii tăi combatanți pune liste cu „competenții” scoși din foame de sinecurile de partid, oameni care până să intre în Parlament sau să primească servici „la stat” nu este foarte clar din ce trăiau (sau serialul cațavencii: I și II). Nu poți să faci din Cristi Dănileț un martiriu al Justiției.

Până și „ai lor” s-au săturat de gargară și impotență, iar cei care au norocul de primar userist probabil nu mai vor să audă de ei vreodată. Situarea aceasta pe poziții de superioritate morală este subminată de realitate și de lipsa unei oferte politice concrete în afară de PSD și PNL sunt câh. În momentul în care au ajuns la butoane au clacat, mai mult chiar, au repetat același model pe care îl blamează în opoziție. Când ai o criză energetică nu poți să vii ca ofertă politică cu acordarea unei zile libere pentru cei care se vaccinează. Da, este clar pentru oricine că PSD și PNL au limite de competențe și moralitate. Dar nu vii să înlocuiești incompetenții lor cu incompetenții tăi, corupții lor cu corupții tăi, fiindcă ei exact asta au făcut.

AUR se consolidează, însă nu atât de spectaculos. Acest USR cu semn invers măcar este mai bine ancorat pe subiectele zilei. Ei funcționează mai aproape de modelul clasic Vadim Tudor și partidul lui Dan Diaconescu, cu o ușoară „aromă” legionară. Rămân într-o zonă gestionabilă, ceea ce arată că societatea românească este mai cu capul pe umeri decât se crede, zona „populistă” nedepășind 20-25%. Asta și pentru că în România principala formă de defulare este emigrația, astfel că tendințele extremiste nu au un teren fertil pe care să se dezvolte. De altfel e interesant de notat că USR/AUR au o bază semnificativ mai mare în „diaspora” decât local.

Cumva cred și că presiunea verbală și mediatică a AUR a avut un rol în a menține restricțiile pandemice la un nivel suportabil, deși este evident că PNL nu era foarte riguros și nici foarte interesant – din motive care au variat de-a lungul timpului.

De altfel, o să fie interesantă evoluția în Occident, unde noul val dă peste cap din nou Sărbătorile. Faptul că acolo societatea respectă mai bine regulile și restricțiile, face ca nivelul de frustrare să crească și este posibil ca la un moment dat să răbufnească „noi am respectat regulile, ne-am vaccinat în număr mare, dar uite că nebunia continuă, dacă toată asta a fost o prostie și conspiraționiștii au dreptate?” Mai ales că au contraexemplu în estul indisciplinat. [Deși cred că la noi este o întârziere de 1-2 luni și vom avea un nou val după sărbători, adus în mare parte de diaspora. Pe de altă parte, situația din Africa de Sud și cercetările din țările deja lovite arată că lucrurile sunt mult mai lejere și pandemia decade la nivel de „simplă răceală”. Ceea ce mă sperie foarte tare este nebunia asta a vaccinării, doza a treia, copiii de la doi ani în sus, în condițiile în care după doi ani de pandemie ai niște date care arată clar categoriile vulnerabile, pentru restul boala fiind una lejeră. Deja ideea de „sănătate publică” nu prea mai se susține. ]

PSD arată că nu e nici o diferență față de PNL, noroc că liberalii sunt mai „amărâți” și și-au furat-o mai bine în perioada asta. S-au mai luat niște avioane, de care aveam mare nevoie, deci s-a plătit ploconul la „partenerul strategic”, se mai deschid niște supape sociale prin majorarea pensiilor și alocațiilor. Mă aștept, totuși, la o mai bună gestionare a Finanțelor Publice decât sub Cîțu. În rest nu se va întâmpla mare lucru, nu am cine știe ce așteptări.

PNL va fi în continuare Ciuca bătăilor (pun intended), dar nu cred că Orban va avea tracțiunea necesară pentru a face o breșă semnificativă.

Din punct de vedere economic, probabil că banii din PNRR, din PNDL vor aduce ceva oxigen în economie și lucrurile se vor mișca binișor anul viitor. Pe termen lung însă, se va strânge șurubul, fiindcă pur și simplu România nu poate rezista fără a lua unele măsuri de creștere a veniturilor – adică o creștere efectivă de taxe. Tehnic vorbind, ea a început deja, cu creșterea prețurilor locurilor de parcare, probabil va mai urma o creștere a impozitelor pe locuințe și ceva pentru companii. Eu cred că se va umbla la impozitul micro, de la 1 la 2%, poate chiar 3% (cât e acum la firmele fără angajați) și ceva mai mult simbolic pentru „marele capital”.

În plan extern, sunt de urmărit două „meciuri”. Alegerile din Ungaria și cele din Franța. Situația din Ucraina nu e îngrijorătoare, atâta vreme cât NATO și Marea Britanie au declarat oficial că „este puțin probabil” să intervină militar.

1 Comment

  1. Asdad2005

    Politic anul 2021 a fost previzibil si nu s-au intamplat chestii neprevazute. Caderea PNL si USR este absolut normala data fiind erodarea pe care ti-o produce puterea atunci cand o detii. Pe langa asta in ambele partide au existat batalii interne ce au mai produs si ele niste falii si niste scaderi absolut normale. Personal cred ca PNL asa cum este el acum va fi absorbit de PSD in urmatorii ani, iar USR se va dezintegra incet, dar sigur dreapta sfaramintandu-se in multe partide mici satelit. Practic urmeaza niste ani de domnie pentru PSD si o sa fie interesant cum se va gestiona situatia curenta.
    AUR incepe sa creasca doar ca si-a cam atins limita si in functie de situatie este posibil sa mai scada, dar mai mult de 20% nu au cum si foarte probabil vor fi niste transferuri catre PSD, daca situatia o cere. Sa nu uitam ca marele Eugen Nicolicea este consultantul din umbra pe teme procedural-juridice.
    In toata afacerea asta PSD arata bine pe hartie, dar sunt niste situatii sensibile pe care nici ei nu le stiu cum sa le gestioneze. Mai mult PNRR practic biblia de guvernare pe urmatorii ani este total impotriva a ceea ce PSD stia sa faca. Aparitia lui Caciu la Finante este o improspatare a situatiei si mai ales dorinta de a avea buget pana la sfarsitul anului este ceva normal, dar iesit din comun.
    2022 cred ca o sa fie un an complicat pe toate planurile intrucat niste reforme si implicit niste cresteri de taxe o sa existe, iar lumea nu prea vrea sa accepte asta. Pe langa asta situatia pe planul resursei umane se va strica deoarece emigratia va atinge niste cote alarmante pe care nimeni si nimic nu le poate schimba.
    Pe plan extern situatia din Ucraina este delicata, iar daca acolo izbucneste razboiul anumite probleme vor reaparea pe tapet si interesul national o sa fie iarasi cliseul folosit de politicieni.

Comments are closed