A doua lună de război

Vladimir Putin

Am intrat în a doua lună de război. Câteva observații, pe puncte:

  • Rusia pierde. Au intrat în luptă cu aproximativ 120 de batalioane din 150 cât este estimată capacitatea totală de luptă. Cel mai important indicator al capacității reale de luptă este faptul că nu au adus pe front forțe proaspete, ci au regrupat resturile din Nord pentru o ofensivă în partea de Sud-Est. Or, aici este o problemă. Acele trupe sunt „reciclate” din trupele rămase. Nu au coeziune, probabil că nici cu moralul nu stau excelent, sunt obosite, cu echipamente descompletate. Eficiența lor în luptă va fi una redusă și transportul lor și al echipamentelor până în sud va fi unul destul de complicat.
  • Declarația șefului NATO că războiul va dura luni întregi sau chiar ani poate fi tehnic corectă, doar că rușii nu au resurse să mai reziste mai mult de o lună, cu toate miliardele de euro pompate de europeni în gazul și petrolul lor. Sigur, asta înseamnă pierderi masive de vieți omenești, de ambele părți, mai ales din partea civililor, dar efectiv, Rusia nu are cum să susțină efortul mai mult de o lună decât sub forma unor lupte punctuale gen „hit and run”.
  • Chiar dacă Rusia dispune de echipamente de rezervă, nu este foarte clar câte dintre ele sunt efectiv în stare de luptă. S-a văzut în prima etapă a războiului că echipamentele nu sunt întreținute, nu sunt toate adecvate tipului de luptă și logistica este deficitară. Unele sunt problematice „by design”, cum sunt tancurile sau blindatele de transport trupe cu un blindaj mult mai ușor de penetrat inclusiv de gloanțe. De asemenea, nu mai are personal disponibil. Există zvonuri neconfirmate că se încearcă reactivarea discretă a unui număr de 60.000 de rezerviști. Problema este că până se face mobilizarea, până se face pregătirea, tot vor fi necesare două, poate trei luni până să poată fi trimise în luptă forțe suplimentare. Datele ucrainenilor privind pierderile inamice par destul de corecte. Rușii au pierdut o treime din tancuri, 10% din personal, fără a lua în considerare răniții, plus între 15-30% din restul echipamentelor. Estimările sunt că s-a pierdut undeva spre 40% din capacitatea de luptă.
  • Există zvonuri că începe să se resimtă lipsa de muniție sau piese de schimb și că ministrul Apărării ar fi fost în China și Coreea de Nord pentru a solicita sprijin, fiind refuzat de partea chineză. Pozele de pe câmpul de luptă arată că se folosesc și stocuri din anii ’80, cu eficiență limitată. De partea cealaltă, Ucraina beneficiază de armament modern la nivel NATO. În plus, ei practică luptă de „guerilla”, deci pierderile umane sunt mai reduse. Oricum, sancțiunile vor limita accesul la piese și componente de precizie sau semiconductori, deci producția de armament va suferi și mai mult.
  • Rusia nu a reușit să controleze spațiul aerian, ceea ce a creat și va crea probleme trupelor sale, care nu pot beneficia de suport adecvat. Mai mult chiar, atacul de la Belgorod arată că este vulnerabilă și la apărarea spațiului aerian propriu.
  • Situația internațională nu mai este favorabilă Rusiei. Este adevărat că până acum doar țările Occidentale și aliații acestora au condamnat ferm invazia, dar efectiv nu există sprijin internațional pentru Rusia, nici la nivel diplomatic, nici la nivel economic. Deși China își menține tonul agresiv la adresa SUA, a evitat să condamne invazia, nu a ajutat în nici fel Rusia. Din contră, a oprit finanțări și proiecte de investiții și se pare că a și diminuat achizițiile de petrol și gaze naturale. După masacrele de la Bucea a reușit o interesantă contorsiune „diplomatică”, condamnând atrocitățile, dar nezicând nimic de vinovat (în afară de obișnuita diatribă anti-americană). O parte din țările care și-au păstrat neutralitatea și/sau au continuat business-ul, au început să dea semene de reținere sau chiar condamnare – Israel, India. Altele își păstrează neutralitatea, încercând să profite de achiziții la preț redus. Nici măcar Belarus nu a făcut altceva decât să asigure ceva cazare și susținere pentru trupe, nu a intrat în luptă (așa cum probabil s-a intenționat la un moment dat). De asemenea, alte state satelite din fosta URSS au condamnat, în mod surprinzător, atacul.
  • Tot legat de China. De când a început invazia au avut două teme mari în discursurile publice. Războiul este rău pentru afaceri. Sancțiunile nu funcționează. Ceea ce a surprins a fost agresivitatea față de UE la summitul între cele 2 părți. Chinezii au numit voalat UE „sclava” americanilor și au sugerat că este bine să aibă o atitudine independentă nu să copieze pe americani. Pare să fie o stare de iritare cauzată de poziția dificilă în care a ajuns China, care suplimentar se confruntă și cu o criză sanitară COVID care produce nemulțumiri interne și chiar proteste, ceva nemaiauzit. În toamnă urmează congresul PCC și poziția lui Xi se poate eroda. Cert este că în momentul de față China este mai vulnerabilă ca niciodată, deci războiul din Ucraina este fix ce-i mai trebuia.
  • Am găsit pe Twitter un thread interesant despre atmosfera la Moscova, unde predomină ideea că „se rezolvă în câteva luni”. Asta la oamenii obișnuiți. Propagandiștii regimului sunt acum „full nazi” și ambalează motoarele vorbind nici mai mult, nici mai puțin decât de distrugerea Ucrainei și uciderea tuturor ucrainenilor. Ținând cont de cum merg lucrurile pe front, va fi destul de greu pentru Putin să mai poată prezenta ceva drept victorie.
  • Asta nu înseamnă căderea regimului, deja este foarte clar asta, mai degrabă ne îndreptăm spre modelul Coreea de Nord/Iran, poate cu ceva mai mult deschidere în țările „nealiniate”. Pentru ruși, nu va fi neapărat o problemă, dar va fi interesant de văzut evoluția sateliților Ungaria și Serbia. Este evident că Rusia nu va mai avea resurse să-i întrețină și ajute cu altceva în afară de petrol și gaze ieftine. Să vedem dacă asta va fi suficient pentru a compensa pierderile din viitoarele sancțiuni. Deja Ungaria are tăiate fondurile europene. Un alt aspect legat de Ungaria care va fi interesant de observat va fi viitorul companiilor germane de acolo. Cam ca situația francezilor în Rusia.
  • Tot legat de sancțiuni. A apărut ideea că ele „nu funcționează”. Doar că este mult prea devreme. Chiar dacă în general companiile păstrează stocuri reduse, ele de regulă acoperă 2-3 luni. Abia apoi vor apărea efectiv problemele. Să ne reamintim ce a însemnat pentru România, care cunoscuse o dezvoltare explozivă în anii ’70, sancțiunile din anii 80, când s-au redus la minim importurile și a trebuit compensat cu piese produse local cum au început rapid să se degradeze toate. Efectul real al sancțiunilor se va vedea mai clar începând cu 5-6 luni. Momentan, majoritatea companiilor au păstrat și plătesc angajații locali, dar la un moment dat nu va mai fi sustenabil. Unele dintre cele care nu s-au retras nici măcar „formal” încep să resimtă dificultăți pe lanțurile de aprovizionare. Ce este cert este că China se ferește să facă vreo mișcare de natură să deranjeze SUA și UE.

7 Comments

  1. Asdad2005

    Sunt multe necunoscute in acest moment pentru a putea prevedea ce se poate intampla. Ce poate obtine acum Rusia este doar o alipire a vechilor republici separatiste din 2014, asigurarea resursei de apa Crimeei si bonus tot ce mai inseamna iesire la mare a Ucrainei. Daca reuseste sa obtina asta pana pe 9 mai cand e parada de ziua victoriei, Putin va inchide tot ce inseamna conflict in Ucraina si o sa joace la uzura. Este scenariul din 2014 raportat la realitatile din 2022 totusi e pacat sa nu se faca niste afaceri nu?!
    Pe partea cealalta Ucraina are avantajul moral al apararii capitalei si al loviturilor punctuale asupra armatei rusesti, ce au dus-o in irelevanta de acum. Insa din pacate pentru faza urmatoarea e nevoie de mai mult. Ceea ce vor face rusii o sa fie aplicarea scenariului Allep din 2015 pe o zona mai larga, ei deja fiind „incalziti” in Mariupol. Pe scurt intram incet, dar sigur intr-o zona de uzura a razboiului, unde populatia civila va fi vizata. Practic se aplica acea „denazificare” din care se pot obtine lucruri utile pentru rusi.
    In tot scenariul asta o sa conteze cine rezista mai mult si are toleranta la aceasta uzura. Ucrainienii clar vor juca pana la moarte, insa problema reala apare din partea aliatilor occidentali, care nu sunt obisnuiti cu aceasta „uzura”. Pe langa asta Ungaria l-a ales pe Orban, iar in Franta Macron nu este 100% sigur de victorie. Practic pierderea alegerilor din Franta de catre Macron o sa reprezinte gura de oxigen pentru Putin mult dorita. Iar daca Macron pierde alegerile intreaga structura europeana asa cum o stim acum, va fi redefinita.
    Pe scurt intram intr-o faza de uzura care se poate intinde pe un an sau mai multi. Aceasta uzura o sa se traduca prin scaderea nivelului de trai si scumpirea unor chestii. Ei bine rusii sunt obisnuiti cu acest stil de viata, iar ucrainienii sunt motivati s-o faca. Singura veriga slaba este fix societatea occidentala care nu a cunoscut acest stil de viata si care pe zi ce trece este nervoasa ca puterea ei de cumparare tot scade(alegerile din Franta s-au rezumat in final la asta). Cam fix din cauza asta eu inca vad Rusia ca fiind principala favorita in acest razboi de uzura, cat timp occidentul nu se baga in acest razboi.

    • Unii zic că rușii folosesc tactica „felii de salam”. Problema este că în momentul ăsta nu pare să aibă capabilitatea de a cuceri cele două regiuni fiindcă nu dispune de resursele necesare. În Ucraina se află deja 75% din toată armata rusă, iar din asta au pierdut undeva la minim 30%, poate mai mult spre 40% (vorbim de capacitate de luptă, nu de pierderi materiale și umane). La ultima apariție publică limbajul corpului trăda semne serioase de nesiguranță, avea o atitudine generală defensivă. Epurările din servicii nu sună foarte bine, atmosfera pe la TV-urile lor e cam sumbră și isterică. Faptul că încă nu a luat Mariupolul pune probleme strategiei generale. Să ajungi să ceri arme de la iranieni e cam umilitor pentru o „mare putere”. Pierderea statutului internațional e o mare problemă și pentru propaganda internă. Ea poate funcționa cât de cât în afara orașelor mari, dar la Moscova și Sankt Petersburg nu prea. Dacă ăia prin fundul Siberiei nu ar avea o mare problemă să trăiască în Coreea de Nord, e mai greu să faci asta la Moscova și Sankt Petersburg. 80% din soldații din armată sunt minoritari și sărăcime, asta spune foarte clar pe ce se poate bizui Putin.
      Da, alegerile din Ungaria și Franța sunt o lecție importantă. La asta se adaugă comportamentul Germaniei care în momentul de față este la cel mai de jos nivel reputațional. O să fie interesant.

    • Și încă o chestie legată de alegerile din Franța și Ungaria. În ciuda opțiunilor interne, gradul de simpatie populară pentru Ucraina și antipatie pentru Rusia este unul ridicat (inclusiv în Germania unde populația pare mai dispusă să accepte riscurile decât politicienii). Inclusiv LePen și-a mai temperat totul și campania ei a fost pe intern. Am oarecare dubii că, aleasă în cazul victoriei, va avea o politică externă pro-Rusia, mai degrabă aș vedea o „scăldare” pe model nemțesc sau chinez.
      Pe de altă parte, dacă Rusia e înfrântă, deja nu mai are obiect discuția asta. Și aici nu e vorba de ce va prezenta Putin la Moscova, ci situația privită din exterior. AMR 3 săptămâni.

  2. Asdad2005

    Perfect de acord cu ce ai spus, doar ca Rusia infranta este un concept foarte fluid pe care nimeni nu-l poate prezenta coerent. Adica nu m-ar mira ca peste o luna ambele parti sa spuna ca au castigat razboiul si sa faca o parada. Mi se pare ca ar fi chintesenta acestei confruntari daca s-ar intampla asa.

    • Da, probabil Rusia va clama o formă de victorie. Ce este dificil de estimat este în ce măsură ea va fi suficientă pentru nivelul de isterie de la Moscova – ai văzut că la TV ăia vorbesc de exterminarea ucrainenilor…

      • Asdad2005

        Povestea cu isteria si cu exterminarea ucranienilor este mai degraba un exemplu pentru ce ar putea pati altii daca ar avea „nebunia” ucrainienilor. Frica cea mai mare a elitei ruse o reprezinta curajul cetatenilor sai de a trai altfel decat o fac acum. Asa ca pentru a contracara altei idei nebunesti ale oamenilor de rand vor fabrica niste povesti pentru asta. Coincidenta pentru asta vor avea nevoie de niste masacre ca sa fie bineintelesi.

Comments are closed