Țigara de după

Țigara de după

Cum a fost posibil? Cum ajunge cineva care este în sondaje undeva pe locurile de la „și alții” să câștige alegerile? Pentru că probabil va câștiga și turul doi cu diferența de la turul doi de rândul trecut între Johannis și Dăncilă.

A fost posibil pentru că nu s-a luat în considerare un aspect. „Nervii”. Victoria lui Trump a fost primul șoc cu adevărat important dar peste tot unde au fost alegeri cei care sunt la putere au pierdut. Pur și simplu politicile din ultimii 5-10 ani au creat în populație o stare de nervozitate fără precedent. Plus epidemia de Covid. Sunt multe și mărunte care au acționat pe principiul picăturii chinezești. E simplu să spui politicile verzi, minoritățile sexuale, DEI, imigrația scăpată de sub control, lipsa echității în distribuirea resurselor, dar nici una dintre ele nu este o cauză singulară, ci sunt alese selectiv în funcție de înclinarea politică a „vinovatului”.

În România, Serviciile au inventat tot felul de „supape”, încercând să reducă presiunea socială. La fel ca și ei, credeam că Simion, Șoșoacă și USR sunt suficienți pentru defularea unor frustrări sociale și continuarea „business as usual”. Inclusiv Călin Georgescu, care a mai fost „salvator național” de prin 2011-2013, cred, că a fost vehiculat pentru prima dată ca potențial premier, e o astfel de „supapă”.

Omul are un CV „beton”. Apropiat al lui Mircea Malița, un personaj important al reformelor lui Ceaușescu care au adus avântul de la sfârșitul anilor 60, începutul anilor 70 și diplomat respectat, membru în Clubul de la Roma alături de figuri respectabile, precum Mugur Isărescu, fost prin MAE, reprezentant la OECD, deținătorul unui ONG pe sustenabilitate, scrobit și la costum. Pare om serios, mult peste Simion al cărui electorat a fost chemat să-l spargă. Boost-ul primit de la servicii avea ca scop doar reducerea procentelor lui Simion în absența doamnei Șoșoacă. Probabil, fără acest „boost” în promovare, omul ar fi rămas în continuare sub radar.

Nu este un trendsetter, nu este un lider. El este alesul mulțimii care mergea într-o direcție și l-a pus pe el în frunte. Nu sunt convins că el însuși înțelege ce i se întâmplă și cel mai probabil fiind un narcisist crede că i se cuvine și lumea i-a recunoscut valoarea și îi împărtășește ideile.

Însă asta e doar o parte a explicației. A doua explicație este furia. Oamenii chiar sunt furioși, la un nivel mult peste ce estimase oricine. Au votat cu Călin Georgescu doar că el era pe listă și era singurul care nu e „din sistem”. El este „oricine în afară de ăștia”. Scorul doamnei Lasconi este parțial datorat tot acestei enervări. Nu a mai existat tradiționalul val de ură anti-pesedistă, a fost un val de ură generalizată, iar doamna Lasconi a beneficiat și ea. Plus prostia PSD care cel mai probabil a băgat ceva voturi în traista lui Simion, voturi care l-ar fi dus pe Ciolacu în turul 2.

Am dubii că doamna Lasconi ar putea să-l bată pe Călin Georgescu. Oamenii din jurul ei nu pricep ce se întâmplă. Băsescu juisa peste tot fericit de victoria ei. Cu asemenea „endorser” înfrângerea e sigură, pentru că Traian Petrov Băsescu este și el una din multele cauze ale frustrărilor. „Soroșiștii” gen Sorin Ioniță care fac acum apel la pesediști să uite muia și să vină să voteze cu Lasconi pentru a salva patria. Noroc că Găbiță Volvo Liiceanu par să aibă altă treabă. Cu voturile de la PSD și Simion, plus alte voturi noi de la cei care au văzut că „se poate” da în cap „sistemului” există o foarte mare probabilitate ca diferența de scor să fie mult mai mare. Văd că lumea se încăpățâneze să mizeze pe ideea că omul are „probleme la mansardă” și consideră că asta e suficient ca lumea să vadă și să voteze corect, fără să înțeleagă „motorul” votului pro Călin Georgescu. Singura modalitate de a contracara fervoarea votanților este insistarea pe faptul că el chiar e „omul sistemului”, pus acolo pentru o treabă 🙂

La modul practic, victoria lui nu contează. Fiind omul sistemului, lesa e scurtă, ca și la Simion. Râdem, glumim, dar nu părăsim incinta. Omul va rămâne sub control la Cotroceni, la fel ca vechiul ficus.

1 Comment

  1. Georgescu si Lasconi sunt practic aceeasi persoana, au aceleasi idei, aceleasi convingeri, acelasi mediu prin case se invart. Singura diferenta majora intre ei e ca Lasconi nu a zis ca NATO e nasol.
    E in schimb foarte amuzant cum publica o parte din presa ca a zis Georgescu de extraterestrii si apoi la un google search dai de aceeasi idee de la Lasconi. Apoi ceva cu patriotism, apoi cu biserica samd.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.