Decizia fără precedent a Curții Constituționale împarte din nou cele două Românii. În continuare cred că Georgescu nu e planul nimănui. A fost un instrument folosit de „sponsori” diferiți, cu obiective diferite, dar efectele s-au cumulat și a ajuns în finală stricând toate apele, și pentru Rusia, și pentru China și pentru restul de pescuitori în ape tulburi (gen Ponta).
Rusia nu avea neapărat nevoie de încă un scandal într-un moment în care Putin încearcă disperat să negocieze ceva înainte să-i crape economia. China nu are nevoie de încă un scandal cu UE, iar TikTok trebuia să fie un instrument SOFT, nu așa de… HARD.
Ponta s-a grăbit ca rața la muci și stă cu valiza făcută, iar Sebi îi ține rând la pleșcavița. Rețelele de foști securiști, băgători de seamă, sunt speriate de ce a ieșit și stau la cutie să vadă pe cine pică măgăreața și ajunge la facultate ca „agent străin”.
La parlamentare, lucrurile au fost însă cât de cât „normale”. Singurele partide pentru care s-a votat „cu calm” sunt 4 – PSD (25% – am inclus și ăia 3% pierduți pe cele 2 clone), PNL (14%), UDMR (6,5%) și SENS (2,5%). Deci în jur de 50% dacă mai punem ce o mai fi prin restul de partide nesemnificative. Not great, not terrible.
Nu, USR nu este un partid votat „cu calm”, este furia anti-pesedistă. Este posibil ca o parte să fi votat pe ideea de „valori europene”, dar majoritatea votanților au avut o furie – care la cei mai agresiv poate fi considerată chiar bullying – anti PSD. Și ajungem iar la cele 2 Românii ale lui Năstase, doar că de data asta o Românie e mult mai furioasă pe cealaltă. Data trecut câștigaseră „europenii” și l-au salvat pe Băsescu, acum au câștigat „putiniștii”.
Pe măsură ce se așază praful după decizia Curții, devine din ce în ce mai clar că nu a avut nici o treabă Rusia. Bine, te prindeai când vedeai cine tot impune narativul ăsta. „Partenerii” noștri nu zic nimic că nici lor nu le convenea „nebunul”. Pe de altă parte, nu aș vedea neapărat decizia în tragic.
Acesta a fost un vot „la nervi”. Nu mi se pare normal să distrugi o țară că are poporul niște nervi. Tot procesul electoral a fost viciat de nervi. Nu de ruși, nu de bubuli, legionari etc. deci, întrebarea reală este: lăsăm un tantrum popular să distrugă complet o țară? Îl lăsăm pe „nea Vasile” să distrugă blocul fiindcă administratorul l-a „furat” la întreținere? Că de fapt despre asta este vorba. Da, decizia Curții nu are temei, dar în același timp are, Georgescu a fost votat și ar fi câștigat lejer alegerile, mai ales că avea cel mai slab contra-candidat posibil. Practic, de data asta nu aveai de ales între 2 rele, ci între 2 catastrofe și nu era vreuna „catastrofa mai mică”. Sub fustele lui Lasconi rânjea Băsescu, care nu a înțeles ce noroc a avut că nu a făcut pușcărie ca Năstase, în spatele ei era USR un partid mult mai toxic decât PSDNL și toată „elita” aia care râde de „mahalaua ineptă” și de „știrbii și care puneau pumnul în gură ori de câte ori cineva ieșea din „narativul” acceptat de ei.
La modul serios nu cred că a fost neapărat legat de ideea vehiculată de multă lume că „nu a ieșit cine trebuie”, pentru că de data asta nu a candidat „cine trebuie”. Nu a existat un candidat serios. Marionete cărora li se vedeau de la o poștă sforile ca-n trucajele din filmele de acțiune indiene (nu doar Ciucă, la Ciolacu a fost și mai comic cum a fost răzgândit de 2 ori :D), expirați – Geoană, Diaconescu și figuranți.
Deci, în concluzie, cred că este o decizie corectă și în spiritul Constituției, chiar dacă motivația este jenantă. Nu rușii sau alt „actor” statal, ci „sistemul” care a împins de data asta o colecție de candidați inacceptabili. Am avut un vot viciat (indiferent de motiv), deci anulare alegerilor este corectă.
Cel mai mare rau care s-a produs in aceste ultime saptamani o reprezinta scindarea si radicalizarea societatii. Chestia asta n-ar fi fost posibila, daca sistemul n-ar fi jucat un barbut de toata jena in aceasta campanie. La toata povestea asta as adauga si faptul ca aura pe care o aveam ca suntem tara stabila si sigura s-a cam inchis. Si stiu ca nu vei fi de acord cu mine, ca uite prin tari mai sunt nebuni care scapa de sub control, insa lucrurile se judeca la nivel de perceptie si din pacate in perceptia multora Romania nu mai este ceea ce era acum cateva saptamani.
CCR a salvat in-extremis jocul cand deja toata povestea incepuse sa fie scapata de sub control si cumva inteleg situatia. Problema este ca stinzand acest foc, CCR nu a facut decat sa creeze premisele pentru un altul, punand un pic democratia pe pauza. Chestie care reprezinta o munitie reala pentru orice populist care vrea sa-si faca campanie, iar avand in vedere situatia din societate nici nu cred ca este greu de prins tractiune cu mesajul asta.
Sigur toata povestea se poate intoarce daca se intampla o curatenie serioasa prin institutii si partide(ma indoiesc), respectiv partidele politice pun alt fel de candidati decat ce au pus acum. Insa chiar si asa nu cred ca ar trebui sa ne mire, daca vreun om anti-sistem cu mesaj mai temperat decat al lui CG si mesaje din propapganda rusa sa castige simpatia romanilor.
P.S. Nu mai primesc alerta de nod32 cand intru pe pagina.
Da, este un oarecare impact extern, însă nu cred neapărat este foarte mare. Avem noi românii obsesia asta cu „ce-or să zică străinii”, în realitate probabil suntem și noi în linie cu știrile privind țările de mâna a treia sau a patra, undeva la și alții, deci nu cred că contează atât de tare.
Pe partea cu populiștii, aș zice că lumea s-a defulat, pentru o parte a început deja trezirea din beție și mahmureala. Alegerile prezidențiale sunt al treilea val, dar și cel mai personalizat. La celelalte, inclusiv la parlamentare, se poate spune că s-a votat normal, fără nervii. Deci, nervii de la prezidențiale, s-au creat „spontan”, doar că, spre deosebire de alte dăți când plătea doar PSD, de data asta valul a scăpat de sub control. Sunt, zic eu, undeva spre un milion jumate de voturi „supărate” și vreo 600.000 de la Șoșoacă. Nu este foarte mult. La turul doi probabil se mai adunau voturile lui Simion + ce mai aducea valul creat, val care acum se mai calmează. Georgescu a fost un profil bun, greu să mai pice altcineva pe profilul ăsta și puțin probabil să mai fie permise intervențiile care au provocat valul inițial.
Referitor la alertă, aparent e un plugin de night mode care pare compromis, l-am dezactivat, o să caut altul.
Impactul extern inca nu-l putem masura oricat de mult am incerca sa facem asta. Abureli ca investitorul X sau Y a ocolit Romania ca a inceput nebunia nu fac bine si este timpul sa ne linistim un pic. Ce poate deveni problematic este modul in care Romania o sa fie perceputa cand povestea din Ucraina se va incheia. Trump vrea pace si o s-o obtina, este foarte important ca noi sa putem participa la acele discutii.
Referitor la populisti eu vad lucrurile intr-o alta nuanta. Alegerile prezidentiale intotdeauna au fost cele mai pline de emotii si campaniile au fost foarte mult pe tema asta. Insa toate campaniile prezidentiale nu veneau dupa: o pandemie, un razboi inceput la granita, o inflatie galopanta. Cu toate acestea campania a fost destul de anosta si fara prea mari surprize, totul intamplandu-se la adapostul coalitiei de guvernare care arunca in presa cu bani ca pe lautari la nunti. Asta in timp ce oricine nu canta in noua melodie era izolat, desi oamenii care faceau asta se uitau pe date si avertizau de pericol. Toate barometrele sociale indicau o neliniste in societate, dar na s-a mers inainte, fix terenul fertil pentru un lider populist precum georgescu sa creasca.
Ca si numar votanti nervosi/furiosi in zona asta cred ca esti foarte optimist. Eu intuiesc ca tot bazinul electoral suveranist este nervos si asta inseamna vreo 3 milioane de voturi cel putin, aici ma refer la numarul de voturi luate la parlamentare de AUR+SOS+POT. La toata povestea asta adauga noi veniti din zona moderata/nehotarata care vazand ce se intampla in zilele astea, incep sa aiba o problema nu cu Rusia sau UE ci cu faptul ca vointa populara poate fi pusa in paranteza de cineva care nu este ales de catre ei. Toti oamenii astia consuma internet social-media, este o joaca de copil ca diverse mesaje sa fie tintite spre ei. Si cu cat se continua show-ul in care se mimeaza curatenia numarul asta nehotaratilor/moderatilor o sa inceapa sa vireze in tabara suveranista/nervoasa. Pe langa ce se intampla acum mai trebuie luat in calcul faptul ca oricine va fi la guvernare in 2025 o sa trebuiasca sa ia niste masuri nepopulare, inca un val de oameni nervosi. Sigur exista o sansa ca eu sa exagerez cu ceea ce spun si-mi doresc sa ma insel.
Singura metoda prin care sa se mai linisteasca povestea este instalarea rapida unui guvern, stabilirea clara unui calendar la prezidentiale si verificarea cap coada a tuturor candidatilor. Guvernul instalat poate cere un ragaz pentru aplicarea acelor masuri dupa ce exista un presedinte ales de popor. Insa chiar si asa, partidele vor trebui sa vina cu alta garnitura de candidati decat ce au oferit si fara smenurile specifice de mutat voturi la candidatul X ca sa am turu 2 mai linistit.
Da, fără un candidat „beton” la prezidențiale, alde Simion câștigă detașat și CCR nu mai poate interveni. Cumva trebuie introduse niște criterii de calificare a candidaților.
On the other hand, Rusia pierde teren și economia cam gâfâie. De văzut și cu ce narativ vine noua administrație americană, deci în ecuație sunt multe variabile.
Nu stiu cum gafaie economia ruseasca ca masina de razboi nu gafaie se pare. In teren sunt aproape de Petrovsk si o sa le ia mina.
Nu gâfâie, dar plătește foarte scump fiecare „reușită”. E de văzut cât mai poate rezista la ritmul ăsta de pierderi.