În momentul de faţă, Ludovic Orban are potenţialul de a deveni un „Theodor Stolojan” cu efecte la fel de falimentare pentru el şi pentru grupul de politicieni de seră care îl încurajează. Pentru Ludovic Orban, simplul fapt că cele două cotidiane care îl linşau astă-iarnă nu mai pot acum de dragul său ar trebui să fie un semnal de alarmă, fiindcă, spre deosebire de Stolojan, ştiu că lui Orban chiar îi pasă de PNL.
Cu toată simpatia personală pe care o am pentru el, Orban şi-a dovedit din plin limitele sale ca om politic, gestionând dezastruos atât nefericitul incident din iarnă, cât şi eşecul de la alegerile locale. Dacă după anunţarea rezultatelor şi-ar fi depus de bună voie mandatul, acum ar fi fost re-ales în unanimitate. Toate analizele pe care le-am citit prin Cotidianul şi Evenimentul zilei bat câmpii cu privire la frica pe care ar avea-o Tăriceanu.
Lui Tăriceanu nu îi este frică de Orban sau de Crin Antonescu. În momentul de faţă, actualul şi viitorul premier este de departe cel mai puternic politician din România şi dacă l-a învins pe Traian Băsescu de ce îşi poate închipui cineva că i-ar fi frică de Orban? În condiţiile în care acesta îşi gestionează prost propria carieră politică şansele ca el să ajungă la conducerea PNL sunt nule. În ceea ce-l priveşte pe Crin Antonescu, acesta este un orator excelent, dar de fiecare dată când a fost vorba de acţiune s-a asuns în spatele altor colegi. Realitatea este că în momentul de faţă nu există în PNL un alt politician care să poată prelua rolul de lider, singura excepţie fiind chiar finul său, Bogdan Olteanu, aşa cum spuneam încă din 2005. Probabil însă că rocada se va petrece abia după cel de-al doilea mandat de premier al lui Tăriceanu.
Care este atunci rostul înlocuirii lui Orban? Simplu. PNL are nevoie de performanţă la Bucureşti şi Orban s-a dovedit incapabil să o obţină. O vor obţine Tăriceanu, Nicolăescu şi Petrache? Nu ştiu, însă prin asumarea răspunderii Tăriceanu dovedeşte că nu este un politician fricos, fiindcă rezultatele de la Capitală îi vor fi direct inputate. Este şi un avertisment transmis filialelor. În acest sens, eu aş acorda o mai mare atenţie spuselor lui Tal Silberstein:
Fără îndoială, în mintea mea, PNL are şanse să cîştige alegerile. Cred că premierul Tăriceanu face o treabă impresionantă în dezvoltarea economică şi în rezolvarea problemelor sociale. Cred că lumea începe să înţeleagă rolul PNL, mîna forte cu care premierul conduce ţara şi faptul că acesta are o calitate necesară în România: competenţa economică. De aceea cred că PNL are şanse să devină primul partid din România.
Asta spune ceva despre planurile PNL pentru alegerile din toamnă şi face ca toate discuţiile despre alianţe cu PSD sau PD să fie pur şi simplu pierdere de timp. Aşa cum am spus şi eu, PNL are o şansă importantă şi pare decis să şi-o joace până la capăt.
Ca PNL e un partid puternic nu ma indoiesc – ca are sanse sa fie primul partid, ma indoiesc ! Ca Orban are limitele sale, in ciuda devotamentului fata de PNL, nu ma indoiesc, dar ca Tariceanu are sanse mai mari sa remedieze situatia de la Bucuresti, iarasi ma indoiesc. Ca exista unele performante economice notabile ale guvernului este adevarat, dar nu mi-e clar de ce Tariceanu este cel mai puternic politician al momentului ! Il fac atit de important faptul ca a facut parte din coalitia pro-suspendare sau faptul ca ar putea ajunge iar premier in urma unui acord cu toate partidele altele decit PD-L ? Cu alte cuvinte, il face atit de puternic apartenenta la un anume grup cu obiective comune ? Probabil ca este puternic in PNL, in ciuda unor valuri care se fac, dar il face asta automat atit de puternic in general ??
De ce este Tăriceanu cel mai puternic politician al momentului?
1) În ciuda eforturilor întregii clase politice, şi în special al lui Traian Băsescu, a rămas premier.
2) Indiferent de rezultatele alegerilor, va fi premier (fie într-un guvern PNL-PSD, fie într-un guvern PNL-PD).
3) A reuşit să facă un balet eficient între Traian Băsescu şi PSD, consolidând poziţia PNL.
PS Asta nu exclude greşelile făcute (pe care le-am semnalat şi eu aici).
Ma indoiesc ca PNL are potentialul sa treaca de 20% la toamna si in situatia asta cred ca oricine intra in alianta cu PNL isi va impune propriul om ca premier… Pe de alta parte problema lui Tariceanu nu e ca se „lupta” cu Orban ci ca se expune aiurea in calitate de „coordonator” la Bucuresti cand are treaba mai multa la Guvern…
Traim ani in care sciziunea adversarilor … e principalul „proiect politic”.
Vizibilitatea limitelor … nu-s convins ca e o problema asa mare … dimpotriva chestiuni precum Moliceanu, accidentul pe zapada, „cel mai bun program” … declarat de adversari … pot fi toate exploatabile cu strategie … spirit de echipa … si poate si cu un pic de experienta 🙂 .
Cat despre „importanta” lui Tariceanu … e drept ca el are potentialul cel mai mare pe cele doua falii ale momentului. I-a rezistat populistului sef, n-a facut anticipate desi asta aducea teoretic cifre mai frumoase, a fost o perioada bun incasator … ceea ce bine exploatat e in opozitie cu populismul jucatorului. Pe falia veche stanga-dreapta … teoretic miza pe prosperitatea care genereaza redristribuire … pare mai usor demonstrabila dinspre el. Dar de la potential la rezultate… e o oarecare distanta.
Mai vobim peste un an de performante economice…
@daianu
vă aştept peste un an 😉
Iluzii desarte …. PNL va lua mai putin decat isi inchipuie …
Scorul bun la locale s-a datorat unor oameni ca Marius Nicoara … Cum exista criza de oameni in partidul asta, iar colegiile uninominale sunt mai mici ca judetele …
Ar fi o solutie totusi. Alianta PNL-PSD. Asa ar ajunge pe la 25-30% impreuna.
Cresterea economica nu are legatura cu guvernul. Pur si simplu, e efectul intrarii in UE. In toate tarile nou intrate s-a intamplat acest fapt. Guvernul Tariceanu II e mai incompetent decat guvernul Ciorbea.
Orban era cam singurul care mai reprezentă liberalismul in PNL… Alţii nu sunt in conducere. Iar motivul demiterii nu tine de rezultatul alegerilor, ci de lipsa de entuziasm in aproprierea de PSD.
A, era sa uit. Transmite-i felicitari prietenului dvs., dl. Dragos Dinca, pentru rezultatul de la Sectorul 2. Si el a contribuit la demiterea lui Orban.
De ce este Tăriceanu cel mai puternic politician al momentului?
1) În ciuda eforturilor întregii clase politice, şi în special al lui Traian Băsescu, a rămas premier.
––––––
Care intreaga clasa? Din cate tin minte, in afara de PDL si Basescu nimeni nu a incercat sa il dea jos. Cum scotea cineva o motiune de cenzura se coalizau toti in spatele lui, „ca sa nu pice tara in mana lui Basescu”. Tariceanu a supravietuit pentru ca Basescu l-ar fi pus pe Stolojan, pentru ca PSD-ul a fost dezbinat si plin de fricosi si pentru ca nimeni nu a vrut anticipate (era scaunul prea comod). Si e cam greu sa vorbesti despre performante economice cand nu poti sa maresti salariile pentru ca ai dat pensii electorale. Pensii electorale date de un guvern liberal? Este PNL liberal?
http://www.tmctv.ro/articol_42604/isarescu__trebuie_intarite_eforturile_de__reducere_a_inflatiei.html.
Cum e sefu’ cu economia care merge brici? Deja avem 8% la jumatatea anului… Si urmeaza noi scumpiri. Pana la final trecem din nou pe inflatie de 2 cifre. Ca pe timpul PSD.
Si tine minte, e doar un an de guvern Tariceanu II, guvernul (in)competentilor. Traiasca alianta PSD-PNL :)) =))
@Barengott
Acum aţi primit sarcină de la partid să atacaţi pe teme economice? N-a ţinut cu mineriada, cu Iliescu şi cu Patriciu? Eu zic să vă potoliţi, mai ales că economia e grea şi e clar că nu vă pricepeţi. Hai să vă pvestesc ceva:
1) Inflaţia e la 8% de mai bine de un an. Bine că aţi aflat măcar acum.
2) Scumpirile anunţate sunt atenuate de ieftinirile la alimente, care au încă o pondere însemnată în „coşul zilnic”, aşa că aportul lor la inflaţie o să fie nesemnificativ.
3) O să avem inflaţie de două cifre dacă se întâmplă vreo catastrofă, ceea ce e puţin probabil. Din contră, este posibil ca până la sfârşitul anului să coboare sub 8%.
4) Creşterea economică va continua pe termen mediu.
5) Chiar dacă se pierd unele investiţii (cum a fost Mercedes, care însă nu s-a pierdut din cauza autostrăzilor cum măcăne presa), ritmul lor este unul susţinut.
6) Deja importurile cresc mult mai încet decât cresc exporturile. Şi încă n-a început producţia Ford la Craiova.
Deja pierd timpul.