Implicarea preşedintelui în precedentele alegeri locale şi europarlamentare s-a soldat, per total, cu rezultate proaste pentru partidul său. La alegerile locale, preşedintele a mers pe inducerea în electoratul bucureştean a spaimelor legate de mineriade, o eroare strategică ce a costat PD-ul postul de primar al Capitalei. De data aceasta, preşedintele vine cu o altă gogoriţă, „lovitura de stat”. Numai că, de data aceasta, cel care practic se pregăteşte să dea „lovitura de stat” este chiar el, anunţând, practic, că nu dă doi bani pe rezultatul votului. După ce a clamat aproape întreg mandatul suveranitatea voinţei populare, iar „poporul” i-am cand dat cu flit la ultimele „convocări”, preşedintele cade în extrema cealaltă. Este evident că PNL şi PSD vor obţine împreună, după redistribuire, undeva spre 60%, poate chiar peste şi că dacă vor voi să guverneze împreună, ingonarea unei astfel de majorităţi înseamnă – chiar dacă în practică este permis de Constituţie – o violare a oricăror principii democratice.
Încă o dată, preşedintele apelează la spaime „greşite”. Aşa cum am mai spus de multe ori, savoarea şi succesul preşedintelui venea din adecvarea sa la problemele reale ale electoratului – fie ele şi interpretate în cheie populistă. La ultimele două scrutinuri însă, preşedintele a intrat în cheia comunisto-bolşevică a generării şi întreţinerii de spaime colective. Numai că, a ales greşit. În afara unor exaltaţi din galeria proprie, nu cred că cineva se teme la modul real de „lovitura de stat” pusă la cale de Geoană între două convorbiri cu NASA şi Tăriceanu între două răzgândiri. Preşedintele alunecă din ce în ce mai tare către un securism ieftin, de anii ’70, faţă de care până şi Vadim pare o culme a modernităţii.
Acum marea lupta se da pe electoratul indecis.
Or ma tem ca un alegator nehotarat, auzind avertismentele lui Basescu, va duce mana la frunte si va exclama: aha! care va sa zica „aia” vor sa dea o lovitura de stat, ia sa-i votez eu pe „ailalti” 🙂
Cat despre electoratul deja decis, e clar, oamenilor poti sa le fluturi pe sub nas cate lovuturi de stat ai vrea, ca ei stiu deja cu cine voteaza.
Dl. Banu, e foarte corect ce spuneţi, povestea cu „lovitura de stat” e o prostie care nu îi impresionează pe români, însă are consecinte nefaste pe plan extern (mai ales în ţările în care preşedintele nu face show-uri cu orele pe posturi de televiziune private ca să arunce „bombe” mediatice). Aminteşte-ţi cum cei din Vest păreau stupefiaţi când aflau cam cum au stat lucrurile la noi în perioada comunistă, şi cât de greu le venea să înţeleagă un anumit tip de experienţă şi mentalitate cu care ei nu avuseseră de a face. Oricum am privi lucrurile, şi din orice perspectivă, sintagma „lovitură de stat” e una cu implicaţii grave, şi probabil chiar aşa e receptată în ţările unde politica implică şi o atare responsabilitate. Numai în ţările Lumii a treia loviturile de stat sunt aşa o obişnuinţă la ordinea zilei. Condiţie în care, dincolo de loviturile date propriului partid, mai grave mi se par a fi cele date imaginii României. De parcă n-ar fi suficiente cele care ni le dau alţii (la care preşedintele se stropşeşte vocal şi cam atât !) Dar e campanie electorală şi nimeni nu pare a fi îngrijorat de acest aspect.
„…ingonarea unei astfel de majorităţi înseamnă – chiar dacă în practică este permis de Constituţie – o violare a oricăror principii democratice.”
V-as fi recunoscator daca ati putea dezvolta si argumenta fraza de mai sus.
Sa fie constutional ca un partid sa preia- repet, sa preia- guvernarea fara asentimentul majoritatii parlamentare?!
Multumesc!
Pai din pacate scena noastra politica este un teatru ieftin cu 3 actori principali si cativa de animatie. Cred din pacate ca presedintele nostru a pierdut legatura cu realitatea si nu prea stie ce mai prinde la popor. Prin gesturile sale si-a pierdut bruma de credibilitate pe care a avut-o vreaodata … sau n-a avut-o, dar aici e interpretabil.
Oricum in mai putin de o saptamana nu mai vorbim de asa zisa lovitura de stat pregatita de noua generatie de parlamentari. Nu va tine de data asta. Si as putea face pariu.
@Constantin
Actuala Constituţie nu leagă în nici un fel premierul de majoritatea parlamentară. Preşedintele desemnează premierul după ce s-a consultat cu partidele politice, deci, singura obligaţie este să consulte partidele. Dacă nu votează premierul desemnat de el, preşedintele poate dizolva Parlamentul şi intrăm într-un cerc vicios dacă fiecare parte se încăpăţânează. Exact asta îi spuneam şi lui Ionuţ la articolul precedent.