Renunţarea lui Stolojan – Consecinţe

Odată cu renunţarea lui Stolojan, aventura democraţilor pe partea „dreaptă” a eşicherului politic se încheie. Lovitura pe care i-a dat-o lui Traian Băsescu nu va fi nici iertată şi nici uitată. În cel mai bun caz, va avea loc o marginalizare a sa şi a oamenilor săi. Cel mai probabil, Stolojan se va retrage din politică, în momentul acesta credibilitatea sa ajungând la nivelul 0. Deşi nu l-am simpatizat niciodată, îmi pare rău pentru el, fiind unul dintre puţinii oameni oneşti din politica românească. Explicaţia oferită de asistenta sa mi se pare perfect OK şi nu cred în varianta unor „scenarii”. Pur şi simplu, omului i s-au impus condiţii inacceptabile şi a refuzat. Singurul lucru care i se poate reproşa este că a fost fraier şi l-a crezut pe Traian Băsescu. Nu acum. Ci, de la bun început.

Theodor Stolojan va trebui să trăiască cu eşecurile sale: spargerea PNL şi cele două retrageri, ambele insuficient explicate, umbrite de spectrul laşităţii. Unii dintre oamenii săi se vor descurca – Gheorghe Flutur, de exemplu, sau Gheorghe Ştefan, simţindu-se la ei acasă în noul partid prezidenţial. De asemenea, Raluca Ţurcan va deveni „soţia soţului”. Devine însă interesant acum de urmărit ce va face Valeriu Stoica şi dacă liberalii vor fi dispuşi să-l reprimească. Mai sunt, pe lângă Stoica, şi alte personalităţi care nu au cum să se mai regăsească într-un partid Democrat fără Stolojan, cum ar fi Ionuţ Popescu sau Theodor Paleologu care pot fi recuperate.

Pe termen scurt, este de aşteptat o creştere în sondaje a PNL, ca urmare a dezamăgirii produse de Traian Băsescu, dar şi în baza întăririi poziţionării PD ca partid de stânga, ceea ce face ca acea componentă de dreapta a electoratului democrat să ajungă la liberali (sau să renunţe complet la politică).

De asemenea, asistăm la o vulnerabilizare în creştere a lui Traian Băsescu, pe care abandonul lui Stolojan îl pune într-o poziţie foarte dificilă, fiind văzut ca un eşec de proporţii. Nominalizarea lui Emil Boc este o prostie şi mai mare. Dacă Theodor Stolojan putea impune cât de cât un minim respect în guvern, mă tem că Emil Boc va fi ignorat de toată lumea şi vom avea un guvern cacofonic, în care fiecare va încerca să tragă spuza pe turta sa, ceea ce se va răsfrânge şi asupra actului guvernării. Personal, nu cred că Emil Boc este mai puţin competent decât Theodor Stolojan, din păcate însă imaginea sa a avut de suferit cumplit în ultimii patru ani pentru a mai reprezenta o soluţie realistă.

Rămas fără falanga liberală care îi asigura un control asupra partidului, fiind cel mai fidel grup al său, Traian Băsescu se va confrunta şi cu vechii democraţi, pe care i-a exclus explicit de la guvernare, care se vor înţelege de minune cu cei din PSD care nu îl suferă. Astfel, va avea împotriva sa două partide puternice, şi un guvern pe care, aparent, îl controlează, prin obedienţa recunoscută a premierului, dar pe care nu-l va putea stăpâni. În momentul de faţă, realegerea sa nu mai este de luat în considerare nici măcar ca ipoteză teoretică.

În rest, îmi păstrez prognozele anterioare, privind combinarea celor două partide de stânga într-unul singur (probabil PD) şi (re-)apariţia unui partid de stânga autentic (PSD) coagulat în jurul lui Ion Iliescu, dar având un alt lider, „bunicuţa” fiind prea bătrână pentru asta.

12 Comments

  1. De acord cu cele de mai sus 🙂

  2. Felicitări, e un articol bun şi obiectiv.
    N-ai însă dreptate când spui că Stolojan este un om onest. Chiar dacă nu s-a dovedit nimic în instanţă, nu înseamnă – dacă tot e cazul să îi alocăm epitete – că trebuie uitate afacerile cu Alro, complexul hotelier de la Predeal sau ţeapa cu Megapower.

    A! Şi încă ceva! Nu sunt convins că va rămâne Boc 🙂

  3. Sorana

    Bun articolul! O singură obiecţie am. Băsescu nu are nicio dezamăgire, noi electoratul da. Pe noi ne-a înşelat Stolojan. Şi chiar cu premeditare, avându-l complice pe Băsescu. Stolo nu a renunţat, el nici nu a intenţionat să meargă până la capăt. Astea au fost jocurile şi până aici s-a negociat. Nu a fost decât momeala pentru voturile electoratului. Cine ar fi votat PD-L care îl susţine pe Boc prim-ministru?

    • @Mihnea
      alea sunt „mici economii” 😆
      Despre Boc, om vedea.
      @Sorana
      Nu e nici un scenariu la mijloc. Stolo s-a retras pe bune. Apoi, la alegeri s-a votat omul, nu premierul. Influenţa „locomotivelor” a fost nulă.

  4. Titlul (Subiect): Eu consider ca in data de 15.12.2008 in Romania a avut loc o victorie a Uniunii Europene vs S.U.A.

    Mie imi pare bine ca
    a renuntat Theodor Stolojan sa fie Prim-ministrul Romaniei si
    din motivele principale urmatoare:
    1. Romania ar fi avut un prim-ministru ‘agent CIA’,
    2. starea Dumnealui de sanatate,
    3. un ‘tradator de tara” mai putin in conducerea Romaniei.

    De aceea eu consider ca
    in Romania a avut loc o victorie
    a Uniunii Europene vs S.U.A.

  5. Ionut

    Aşa-i că nu-i râsul tău?
    Ba e risul meu si inca unul sanatos. Vad ca (,) continui sa te incapatinezi sa faci predictii. Pina acum acum le-ai schimbat odata cu desfasurarea evenimentelor sau ai dat rateuri. Treaba ta, dar eu nu te-as angaja consilier pe probleme de previziuni 😛

  6. Unele se îndeplinesc, altele mai întârzie, dar tot se îndeplinesc până la urmă 😉
    Dar adevărul este că ar fi costisitor să mă plăteşti până când se îndeplinesc, aşa că te înţeleg 😆

  7. Ionut

    Daca prognozele tale spun ca toti o sa murim pina la urma sa stii ca toti stim asta ;).
    Si apropo: nu, PSD-ul nu se va rupe.

  8. Who wants to live forever? Împreună cu Băse, Tări, Stolo, Ilici & gang? 😆
    Cine-a zis de rupere? E „combinaţie”… Şi la orice combinaţie, unii vor fi lăsaţi pe-afară. 😆
    Dar asta e pe termen mediu, până la prezidenţiale nu se schimbă mare lucru. După aia o să înceapă foşgăiala…

  9. se va vedea clar la alegerile Euro+parlamentare din iunie daca PNL+ului ii prieste opozitia…Acesta va fi cel mai clar barometru pt patide si jocul lor din ultima perioada

Comments are closed